Cofrarea, turnarea betonului și importanța vibrării acestuia

Admin

Indiferent de aplicabilitatea betonului, fie că vorbim printre altele de fundații, pereți și stâlpi, tavane sau scări, este necesară realizarea unei carcase, sau cofraj.

Cofrarea, turnarea betonului și importanța vibrării acestuia

După ce am văzut anterior etapele realizării structurii fundației, menționăm acum câteva sfaturi despre cofrarea pereților, fundației și turnarea betonului.

 

Ce condiții trebuie să îndeplinească un cofraj?

Deși există carcase profesionale prefabricate, multe dintre lucrări necesită cofraje realizate manual datorită particularităților acestora (precum scările) sau formelor și dimensiunilor speciale. Dacă sunt îndeplinite condițiile de rezistență la umiditate, rigiditate, etanșeitate și stabilitate pentru a susține încărcarea dată de betonul proaspat în timpul turnării și al întăririi, cofrajul poate fi realizat din orice material. Există, așadar, cofraje din plastic, panouri din oțel sau aluminiu, plăci din lemn etc.

cofraj pereti

În funcție de anumite tehnologii de procesare, cofrajele mai pot fi categorisite în:
- cofraj culisant
Metoda constă în realizarea unui sistem de cofraje glisante (de 1-2m înălțime) susținute prin intermediul unor juguri, sistem ce se poate ridica pe măsură ce se întărește betonul din etapa anterioară. Este recomandat pentru construcții înalte precum picioare de poduri, silozuri etc.
- cofraj de alpinism
Este recomandat pentru construcții turnate verticale fără ajutorul schelelor la înălțimi mari cu sprijinul rafturilor de cățărare
- cofraj scări
Complexitatea construcției cofrajului scărilor depinde de forma și tipul acestora (o singură linie, în două linii, în unghi de 90 grade, spirală etc)

 

Când se poate turna betonul?

Betonul este un material dens, cu un timp de lucrabilitate de două ore, timp în care trebuie turnat, împrăștiat, compactat, vibrat și nivelat. Dacă vorbim despre un beton normal, fără aditivi care îi extinde lucrabilitatea, termenul de două ore este o limită superioară.
Așa cum am menționat la realizarea cofrajului, pentru un beton de calitate este importantă etanșeitatea cofrajului. Dacă un cofraj permite pierderea laptelui de beton, betonul rezultat va fi inferior calitativ. În primul rând, laptele respectiv permite o lucrabilitate optimă a betonului și în al doilea rând acesta conține ciment, apă, aditivi sau alte lichide necesare unui beton de calitate, unul dintre pericole fiind acela al crăpăturilor.

 

Turnare beton


Pentru un rezultat superior trebuie luat în calcul chiar și momentul la care să fie turnat betonul, mai ales din punct de vedere al temperaturii. O temperatură ridicată va duce la pierderea rapidă a apei necesare din compoziție și implicit la un beton poros, fisurat și de proastă calitate. De aceea, vara, este recomandată udarea plăcilor, la câteva ore de la turnare timp de câteva zile în funcție de cât de ridicate sunt temperaturile, iar iarna aproape deloc. Pe de altă parte, datorită faptului că reacția de hidratare a cimentului este exotermă, turnarea se poate realiza și la temperaturi scăzute dar nu mai mici de -3 C, în caz contrar temperaturile foarte scăzute vor duce la înghețarea apei și implicit la crăpături în beton.

 

De ce este necesară vibrarea betonului?

Pentru un beton turnat continuu trebuie asigurată o vibrare a acestuia, procedeu definit ca omogenizarea pastei sosită de la stația de betoane și pompată direct din cifa de transport.

 

Vibrare beton


Prin vibrare se elimina aerul existent în masa betonului proaspat producandu-se astfel compactarea acestuia. Vibrarea se realizează în etape în funcție de grosimea stratului de beton. De exemplu, pentru stâlpi este recomandată vibrarea la fiecare 50 cm de beton.
Această etapă se poate realiza cu vibratorul electric sau cu rigla, procedeul necesitând mare atenție pentru a nu afecta armătura, importante fiind și momentul (imediat după turnare) dar și durata care poate fi între 5-10 secunde pentru un beton fluid și 1,5 - 2 minute pentru un beton foarte vârtos. O vibrare excesivă va produce separarea laptelui de ciment față de agregate, conducând în final la segregări.

 

Mai multe despre

Cartierul La Izvor

Casa La Izvor (I)

Imobile