Cum se realizează corect izolația fundației unei case pasive?

Admin

Factorul principal al unei construcții cu un confort termic ridicat este termoizolarea și hidroizolarea, pentru o casă construită fără principiile unei case pasive, pierderile de căldură putând varia între 25% - 30%.

Cum se realizează corect izolația fundației unei case pasive?

Ce este o casă pasivă?

Casele pasive sunt acele case care asigură un climat interior confortabil atât vara cât și iarna, fără însă a fi nevoie de o sursă convențională de încălzire. Obiectivul este de a păstra un consum anual cumulat de căldură, apă caldă și energie electrică sub 42 kWh/m².

La nivelul Uniunii Europene, segmentul rezidențial consumă 40% din energia totală produsă, emisiile de dioxid de carbon produse de locuințe ajungând la 36%. Directiva 2010/31/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 mai 2010 privind performanța energetică a clădirilor, în articolul 9, trasează statelor membre sarcini precise ca începând cu 31 decembrie 2020, toate clădirile noi vor fi clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero.


Patru pași pentru o casă eficientă energetic

O casă pasivă și eficientă energetic se realizează luând în calcul izolarea corectă a tuturor elementelor unei construcții: fundația, zidurile exterioare, golurile din zidărie și acoperișul.

 

Izolarea corectă a fundației imobilului

Dezvoltarea unei fundații cuprinde talpa imobilului și elevația sau soclul casei peste care urmează să fie turnată placa de beton.
Ignorată înainte, termoizolarea fundației este considerată acum etapa “de bază” a unei construcții noi, demonstrându-se de altfel că o parte considerabilă din căldură se pierde prin această zonă.
Pe lângă o termoizolare optimă, trebuie realizată hidroizolarea fundației pentru a elimina eventualele infiltrații de apă.

 

 

Așadar, termoizolația și hidroizolația fundației cuprinde următoarele elemente:
-    membrană bituminoasă
-    polistiren XPS
-    membrană cu crampoane

 

Izolatie fundatie

 

Membranele bituminoase se aplică după caz cu flacăra sau cu adeziv special, la temperatura mediului ambiant între +5 grade C / +35 grade C, condițiile meteo nefavorabile cum ar fi ploaia, ninsoarea sau umiditatea suprafeței de izolat putând compromite calitatea lucrării.

Avantajele membranelor bituminoase
•    stabilitate la cald min. 120 grade C la cele aditivate cu polimeri elastomeri (SBS) și min. 130 grade C la cele aditivate cu polimeri plastomeri (APP);
•    rezistență ridicată la factorii de mediu (radiatii UV, diferențe de temperatură);
•    flexibilitate la rece de la 0 grade C până la - 25 grade C;
•    elasticitate la temperaturi scăzute;
•    aderență bună la substrat;
•    rezistență la stres mecanic și îmbătrânire naturală;
•    durată de viață 15 / 20 ani;


Aplicarea plăcilor de polistiren XPS se realizează cu pastă hidroizolatoare sau spumă de lipire. În nici un caz nu sunt recomandate cuiele sau suruburile de fixare.

Pentru rezultate satisfăcătoare, se recomandă montarea plăcilor atât pe interiorul fundației cât și sub pardoseală, ceea ce elimină senzația de "pardoseală rece" și conduce la scăderea costurilor de încălzire în încăperile de la parter. Rosturile generează punți termice și astfel, spațiile dintre plăci se completează cu izolație (XPS sau spumă poliuretanică).

 

Membrana cu crampoane protejează hidroizolația și se montează cu crampoanele spre fundație pentru a menține o distanță între fundația hidroizolată și terenul înconjurător.

 

Galerie

Imobile