Cele 5 principii ale caselor pasive

Admin

Datorită schimbărilor climatice la nivel mondial, şi în condiţiile în care, la nivelul Uniunii Europene, segmentul rezidențial consumă 40% din energia totală produsă, construcţia caselor eficiente energetic a devenit o prioritate, stipulată şi prin directiva 2010/31/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 mai 2010

Cele 5 principii ale caselor pasive

Astfel, casele pasive au apărut ca o consecinţă a impactului locuinţelor clasice asupra mediului, acestea, pe lângă un consum de energie spre zero, având și o componentă clar ecologică.

Criteriile pentru o casă pasivă pe metru pătrat de suprafață locuibilă:

  •     maxim 10 W/m² necesar caloric constant;
  •     maxim 15 kWh/m² necesar anual pentru încălzirea spațiului;
  •     maxim 42 kWh/m² necesar anual total de energie.

 

Există cinci principii care stau la baza construirii unei case pasive.

 

1.    Termoizolația continuă

 

Termoizolația continuă

 

Stratul izolator trebuie să fie continuu pe toată suprafața casei în contact direct cu exteriorul. Demonstrarea continuității se face cu așa-numita regulă a creionului, ce presupune urmărirea cu creionul a conturului izolației pe o secțiune transversală a casei, fără a-l ridica de pe hârtie.

Întreruperile în stratul de izolație determină pierderile de căldură şi implicit un consum mare de energie pentru încălzirea unei case. Aceste punţi termice reprezinta cauza apariției condensului și a mucegaiului.

Cu cât este mai eficientă termoizolația, cu atât mai greu va treace căldura prin sistemul izolator.

 

2.    Etanșeitate la aer

 

Etanșeitate la aer

 

Etanșeitatea construcției se realizează cu folii speciale care permit eliminarea umidității, dar, în același timp, nu lasă să intre aerul din exterior., eliminând astfel schimbul necontrolat de aer între mediul extern și interiorul casei.

Într-o casă obișnuită, aportul de aer se face prin deschiderea ferestrelor. Pentru o casă pasivă, aportul de aer proaspăt se realizează cu o sursă care aduce aer în interior, încălzit la temperatura mediului ambiant.

 

3.    Ventilație cu recuperare de căldură

Sistemele de ventilație pentru casele pasive prezintă o serie de funcționalități pentru aportul de aer proaspăt dar în același timp nu crează disconfort persoanelor:

- transferul se realizează cu ajutorul unui schimbător de căldură

- sunt eliminate noxele, nu și căldura

- schimbul de aer se face constant

- viteza de transfer este foarte mică pentru a nu fi resimțiți curenții de aer

- zgomotul făcut de trecerea aerului este eliminat cu ajutorul unor grile acustice

 

4.    Ferestre performante

Pierderile mai mari de căldură au loc prin spațiile din pereți, și anume pe la ferestre. Performanța unei ferestre este dată de următorii factori: sticla, montajul în rame, etanșarea dintre ramă și toc, montajul ferestre în perete. Iar eficiența acesteia este măsurată cu ajutorul coeficientului de transfer termic măsurat în W/m²K, care, în cazul caselor pasive trebuie să fie mai mic de 0,85 W/m²K. Spre comparație, o fereastră simplă cu un strat de sticlă are un coeficient de aproape șase ori mai mare.

Ferestrele recomandate pentru casele pasive au trei straturi de sticlă, cu argon între ele, chedere speciale din compozit, rame din lemn cu fibra straturilor așezată în oglindă pentru reducerea transferului de căldură. Garniturile de etanșare dintre ramă și tocul ferestrei trebuie să fie de bună calitate, rezistente atât iarna cât și la căldurile verii. Pentru eliminarea punților termice din jurul ferestrelor se folosesc folii care se lipesc atât la interior, cât și la exterior, continuând izolația între ramă și perete, acestea fiind apoi acoperite cu tencuială.

 

5.    Orientarea casei

Pentru a beneficia la maximum de căldura soarelui, pe partea sudică trebuie proiectate ferestre mari, soarele încălzind interiorul casei prin ferestre, în timp ce izolația termică și etanșarea vor împiedica pierderea căldurii.

Pe timpul verii, pentru a nu se crea un disconfort din cauza luminii și a supraîncălzirii, se folosesc sisteme inteligente de umbrire, ajustabile individual.

Imobile